meditatie muziek, meditatie muziek, muziek om te mediteren
informatie over mediteren

Meditatie muziek: muziek om mee te mediteren

Meditatie muziek helpt je te ontspannen en tot rust te komen. Het kan je helpen beter te slapen en natuurlijk helpt het je ook bij het mediteren.

Mediteren kan je helpen bij veel verschillende dingen. Het vermindert stress en laat je bewuster zijn van jezelf in het hier en nu. Naarmate je stresslevels hoger worden raak je sneller geïrriteerd, wordt je emotioneler en kun je je sprankel verliezen. Door te mediteren en je bewust te zijn van deze punten kun je je weer herstellen en pak je jezelf weer terug. En meditatie muziek helpt je hier dus bij.

Wil je eerst meer lezen over wat mediteren precies is?
Dat kun je hier doen: meditatie: de redenen waarom mediteren zo goed voor je is.

De kracht van muziek

Door de juiste muziek op te zetten tijdens het mediteren kun je je namelijk sneller ontspannen. Ook kun je focussen op de muziek, in plaats van op geluiden van buitenaf. Hierdoor wordt je minder snel afgeleid door drukke gedachten. Meditatiemuziek is van zichzelf vaak al erg rustgevend.

Muziek heeft een sterke uitwerking op je gevoel. Je raakt er bijvoorbeeld ontroerd door, of het vrolijkt je op. Als muziek te schel of te hard is kan het je ook onrust en stress brengen. Het is daarom belangrijk om de juiste meditatiemuziek te kiezen, zodat je weet welke emoties en gevoelens de meditatiemuziek zal oproepen. Als je graag prettige muziek wil luisteren tijdens het mediteren om je te helpen ontspannen dan is daar meer dan voldoende muziek voor te vinden.

Door steeds een ander genre aan meditatiemuziek te gebruiken breng je jezelf steeds in een andere beleefwereld. Dit maakt het mediteren alleen nog maar leuker en aantrekkelijker.
Hieronder benoemen we voorbeelden van genres meditatiemuziek.

Verschillende soorten meditatie muziek

Binaural beats

Binaural beats is een technologie dat twee verschillende tonen genereerd, een in het linkeroor en een in het rechteroor. Het verschil tussen deze twee tonen is vaak erg klein, maar het zorgt er voor dat het brein een derde toon genereert als een zweving van de twee verschillende tonen. Deze derde toon wordt de ‘binaural beat’ genoemd en heeft een frequentie die overeenkomt met het verschil tussen de toon in het rechter- en het linkeroor.

Als de frequentie in het linkeroor bijvoorbeeld 100 Hz is en de frequentie in het rechteroor is 110 Hz dan is de binaural beat 10 Hz.

Natuurgeluiden

Dieren en de natuur hebben altijd een geruststellend effect op mensen. We worden er rustig van en voelen minder stress. Denk bijvoorbeeld aan geluiden van de zee, vogels die vliegen en fluiten, of wind dat door het gras of het bos gaat. Deze geluiden kunnen allemaal gebruikt worden als meditatiemuziek. Het komt vaak voor dat deze geluiden gemengd worden met rustgevende muziek.

Als je het kan, wil en de mogelijkheid er voor hebt kun je natuurlijk ook altijd gaan mediteren in de natuur. Dan hoef je geen muziek op te zetten en heb je de rustgevende geluiden van de natuur bij de hand.

Instrumenten

Instrumenten kunnen je ook helpen bij je meditatie en verdere spirituele ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een Sitar, Hanpan, klankschaal of Didgeridoo. Het bespelen van deze instrumenten geeft veel plezier, maar het beluisteren van deze instrumenten kan je helpen bij het ontspannen, ontstressen en bij het mediteren.

Geluiden hebben een bepaalde resonantie, dus een bepaalde lengte waarin het geluid aan blijft houden wanneer de bron van het geluid verwijderd is. Bij bepaalde instrumenten hoor je nog lang geluid nadat je de instrumenten aan slaat. Deze resonantie in combinatie met de vibratie en het ritme kunnen zorgen voor veel positieve effecten.

Traditionele muziekinstrumenten worden al duizenden jaren in oude culturen toegepast, maar worden in het westen ook steeds meer populair om te gebruiken tijdens mediteren.

Mantra’s en affirmaties

Mantra’s zijn gedichten, woorden, uitspraken of lettergrepen die uitgesproken worden en het midden houden tussen een spreuk en een gebed. In sommige gevallen wordt deze mantra herhaald en is hij bedoelt als een chant (continue recitatie). Volgens verschillende mensen staat mantra voor het Sanskrietische Manash (geest) en tra (bevrijding door beheersing van de geest).

Mantra’s worden gebruikt in alle religies, bijvoorbeeld om een status van trance of geestelijke zuivering te bereiken.

Een affirmatie kan je helpen bij het vergroten van je zelfvertrouwen. Het is een stuk tekst dat je herhaalt waarin je omschrijft hoe je zou willen dat de werkelijkheid was. Dit kan een zin of zelfs een hele alinea zijn. Affirmaties worden vaak gezien als een motivatiespeech tegen jezelf. Het kan over van alles gaan, over je gezondheid, je werk of juist over hoe je zelf zou willen zijn.

Door affirmaties regelmatig te herhalen gaan je hersenen geloven dat je ook echt zo wordt. Daardoor ga je gedrag vertonen die past bij wat je zegt in je affirmatie, dus hoe je zou willen zijn of wat je graag zou willen hebben. Hoe vaker je positieve dingen voor jezelf herhaalt, hoe meer je hersenen zich gaan gedragen naar deze dingen.

Meditatie muziek luisteren op YouTube

Op ons YouTubekanaal delen we verschillende soorten meditatie muziek met je, zodat je zelf kunt ervaren wat het beste bij jou past.

Door hier te klikken ga je naar ons YouTubekanaal.
Vergeet natuurlijk niet je favoriete video te liken en je te abonneren op ons kanaal.

Dit vind je misschien ook leuk...