beginnen met mediteren
informatie over mediteren

Beginnen met mediteren

Je hebt de beslissing genomen om te beginnen met mediteren. Waar begin je dan precies? Hoe begin je met mediteren? Wat zijn de basisprincipes van mediteren? Wat kun je allemaal verwachten?

Dit zijn allemaal hartstikke normale vragen en we gaan proberen je antwoord te geven op de vragen die je hebt als je gaat beginnen met mediteren.

Beginnen met mediteren

De meeste mensen die beginnen met mediteren vinden het vreemd om in stilte te zitten. Om te zitten met hun diepste gedachten en gevoelens en niets te doen. Dingen die je hersenen normaal gesproken proberen te vermijden. Voor een beginner kan meditatie in het eerste begin een beetje vreemd voelen, misschien wel een beetje ontmoedigend. Dit is oké! Mensen mediteren al ongeveer 3000 jaar en velen van hen hebben ongetwijfeld dezelfde terughoudendheid en ontmoediging ervaren als mensen die net beginnen met mediteren.

Het kan zijn dat je wil beginnen met mediteren omdat je graag minder gestrest of meer gefocust wil zijn. Het kan ook zijn dat je wil beginnen met mediteren omdat dit uit maakt van een breder persoonlijk ontwikkelingsplan. Wat je reden ook is, het trainen van je geest door middel van meditatie is het trainen in bewustzijn. Je bewustzijn trainen biedt het potentieel om je kijk op het leven volledig om te gooien.

Onze geest ervaart ons hele bestaan en ons perspectief op het leven kan drastisch veranderen zodra we beginnen met mediteren. Willen beginnen met mediteren is echter totaal anders dan het daadwerkelijk doen, en je zult de voordelen van beginnen met mediteren alleen voelen door een regelmatige beoefening te beginnen en vol te houden.

Meditatie is eenvoudig te leren en omvat enkele vrij eenvoudige technieken. Laten we hieronder gaan kijken naar een stappenplan over hoe jij kan mediteren leren.

Gratis meditatie muziek luisteren

Wist je trouwens dat we op ons YouTubekanaal verschillende soorten meditatie muziek met je delen?
Door hier te klikken ga je naar ons YouTubekanaal.
Vergeet natuurlijk niet je favoriete video te liken en je te abonneren op ons kanaal.

Stappenplan om te leren mediteren

Begin met wat je hebt en waar je nu op dit moment staat.

Om mediteren te leren heb je niets nodig. Het is ontzettend makkelijk, je begint namelijk bij niets. Je hoeft niet rustig te zijn om te beginnen met mediteren.

Ook hoef je nog niet te weten hoe je moet zitten, wat je moet denken en wat je moet doen. Er zitten geen eisen aan het beginnen met mediteren. Begin met wat je hebt, waar je nu staat en volg de oefening.

Zoek een oefening uit.

Zonder begeleiding is het beginnen met mediteren best lastig. Wat het makkelijkst is: zoek een cursus, een app of een andere soort begeleiding om meditatie te volgen. Dit maakt beginnen met mediteren erg makkelijk en zorgt er voor dat je niet zo veel na hoeft te denken tijdens het mediteren.

Vind een ruimte om in te mediteren.

Om te beginnen met mediteren is het belangrijk om een rustige ruimte te creëren. Dit is een ruimte waarin jij je comfortabel voelt en waar je voor een bepaalde periode niet gestoord kan worden.

Probeer de ruimte waarin je mediteert niet te gebruiken voor andere werkzaamheden. Na verloop van tijd ga je een ruimte associëren met de taken die je in die ruimte doet. Als je werkt in de ruimte waarin je mediteert zul je ruimte gaan associëren met werk, dus ook met activiteiten waarbij je je hersenen gebruikt. Het is daarom beter om te mediteren in een andere ruimte. Als je dus de ruimte hebt om te mediteren in een andere ruimte dan zou dat het beste werken.

Vind een comfortabele houding

Zodra je begint met mediteren merk je dat het fysieke lichaam een van je grootste obstakels is. Delen van je lichaam kunnen gaan tintelen of slapen als je lang in dezelfde houding zit. Het hoort er allemaal bij, maar het zorgt ook voor afleiding, dus je wil het ongemak van je fysieke lichaam zo min mogelijk maken.

Zorg daarom voor een comfortabele houding. Als het niet lukt om zelf een goede houding te vinden kun je altijd gebruik maken van een meditatiekussen of een meditatiebankje.

Begin klein en let op je ademhaling

Beginnen met mediteren kan erg moeilijk zijn. Iedereen is altijd bezig met constant nadenken, daarom is een half uur stilzitten vaak al erg veel gevraagd. Begin daarom klein, bijvoorbeeld met een mediatie van maximaal 5 minuten. Let hier op vooral op je ademhaling. Volg simpelweg je ademritme, in- en uit.

Probeer spanningen en negatieve gedachten los te laten en neem de tijd

Tijdens meditatie is het heel gebruikelijk om spanningen tegen te komen. Sta hier even bij stil en stop ze niet direct weg. Geef ze even de aandacht die ze verdienen en breng daarna je aandacht weer terug op de meditatie.

Als je klaar bent met mediteren probeer dan nog even stil te staan bij wat je net meegemaakt hebt. Spring niet direct op en ga niet direct verder met de orde van de dag, maar probeer te genieten van de rust die je net voor jezelf hebt gecreëerd. Sommige mensen vinden het bijvoorbeeld heel fijn om na de meditatie even stil te staan bij de dingen waar ze het meest dankbaar voor zijn.

Plan dagelijks een moment in voor meditatie maar vergeef jezelf als je dit moment een keer mist.

Het is belangrijk om er voor te zorgen dat mediteren een gewoonte wordt. Mensen vergelijken mediteren wel eens met het opruimen van je huis: doe je dat niet wordt je huis een rommel. Mediteer je niet dan wordt je brein een rommel.

Je kan nog zo je best doen om elke dag te mediteren, het gaat een keer voorkomen dat je een dag mist. En dat is helemaal niet erg. Vergeef jezelf als je de meditatie een dag mist en pak daarna de draad weer op.

Wil je meer weten over mediteren? Hier kun je alles lezen over meditatie en wat mediteren precies is 

Dit vind je misschien ook leuk...